Cyberschaamte cybersecuritywoord van het jaar 2022

Iedereen kan slachtoffer worden van een cybersecurity incident, en het lijkt wellicht logisch dat je hierna direct hulp zoekt en een melding maakt. Maar in de praktijk blijkt dat veel mensen dit niet doen, ze schamen zich voor hun fout. Dit begrip noem je cyberschaamte.

Maar juist omdat iedereen online kan worden opgelicht hoef je je niet te schamen. Wellicht had je simpelweg de kennis niet of lette je heel even niet op. Eén moment van onoplettendheid kan genoeg zijn om in een truc te trappen van een phisher en dit kan iedereen gebeuren. De schuld ligt ten alle tijden bij de dader, en niet bij het slachtoffer.

Want juist het melden van deze incidenten is zo enorm belangrijk. Het lijkt misschien als er weinig met je aangifte wordt gedaan, maar dit is niet het geval. Hoe meer de politie en het OM namelijk weten van cybercriminaliteit, hoe groter de kans is dat ze daders kunnen pakken. Ook kunnen andere mensen gewaarschuwd worden met deze informatie, zodat er niet meer mensen slachtoffer hoeven te worden.

Door jouw verhaal te delen wanneer je bent opgelicht, maak je het voor anderen ook makkelijker om het er over te hebben. En je waarschuwt anderen zodat hen niet hetzelfde overkomt als jij. Welke essentiële stappen misten bij jouw beveiliging? En hoe heb je dat verbeterd? Zo kunnen anderen leren van jouw ervaring. En wordt iedereen weerbaarder tegen cybercrime.