Recovery fraude is een slinkse manier van fraude waar slachtoffers van online oplichting soms mee te maken krijgen. Als het de oplichters lukt, wordt het slachtoffer dus eigenlijk twee keer opgelicht, met alle gevolgen van dien. En zo werkt het 👇

Stel, je bent opgelicht. Je dacht bijvoorbeeld gewoon in te loggen op internetbankieren, maar in wezen ging het om een phishingsite van een crimineel. Vervolgens sluizen de criminelen in vier keer €2000 van je rekening naar de rekening van een katvanger voor de bank de transacties blokkeert. Het is heel begrijpelijk dat je in zo’n situatie schrikt en misschien in paniek raakt. Want, hoe zorg je ervoor dat het stopt?

Je bent dan waarschijnlijk ook opgelucht als de bank je belt om te vertellen dat ze je geld veilig kunnen stellen. Je moet je overige spaargeld daarvoor overmaken naar de kluisrekening van de bank om te voorkomen dat oplichters je nog meer geld afhandig maken. Het addertje onder het gras? Het is niet de bank die je belt, maar een oplichter. En die “kluisrekening van de bank”? Dat is gewoon de rekening van een katvanger.

Het kan zo logisch lijken; je bent slachtoffer geworden van fraude en wordt nu door ‘je bank’ benadert of je een poging zou willen doen om je geld veilig te stellen. Ze beschikken over je (privé) gegevens en komen dus betrouwbaar over. Oplichters kunnen ook gebruikmaken van spoofing, zodat het net lijkt of je echt wordt gebeld door je bank. Maar dat is niet het geval.

Criminele organisaties werken ook samen om deze vorm van fraude mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door persoonlijke gegevens van recente slachtoffers te verkopen. Zo kunnen ze een telefoongesprek zo echt mogelijk laten lijken.

Wees dus alert als je wordt gebeld nadat je bent opgelicht. Als je twijfelt of je door bijvoorbeeld je bank gebeld wordt, hang dan altijd op en neem zelf contact op met je bank. Typ zelf het webadres van je bank in, en zoek op de site naar het juiste telefoonnummer van de helpdesk. En maak nooit geld over naar een ‘veilige’ of een ‘kluis rekening’, zulke rekeningen bestaan niet.